Massage
Massage -Förebygg, behandla eller bara njut
Att massage har positiva effekter känner de flesta till. Vi slappnar av och blir gladare och piggare. Massage även sänker blodtrycket, sänker kroppens nivåer av stresshormoner och ökar blodcirkulationen. De positiva resultaten av massage är många: bättre sömn, förbättrad kroppshållning, minskad muskelspänning och minskad risk för skador vid träning bara för att nämna några. Att få massage är en klok investering för ett bättre välbefinnande.
En del tar en massage då och då för att det är skönt, men visste du att även regelbunden massage har många fördelar? Många studier visar att regelbunden massage har hälsofördelar som ökad blodcirkulation samt motverkar stress och ångest. När vi låter kroppen gå ner i varv ger vi den även möjlighet till återhämtning och att läka – med regelbunden massage får du ta del av all nytta och kommer märka hur du börjar må bättre.
Klassisk Massage
Massagen ökar blodcikulationen i musklerna och spända muskler mjukas upp. Massagen är även smärtdämpande genom sin muskel avslappnande och cirkulationsökande verkan då en spänd muskel har en störd cirkulation och ofta är smärtande.
Massage stärker immunförsvaret, har en avslappnande effekt på kroppen samt ökar kroppens allmänna välbefinnande.
Att tänka på: Kroppsbehandlingar, massage rekommenderas ej vid förkylning, feber inflammationer eller akuta tillstånd.
Idrottsmassage
Djupgående massage för dig som tränar mycket.
Idrottsmassagen är behandlande och terapeutisk och ger dig bättre återhämtning vilket kan optimera dina träningsresultat.
Behandlingen är individuell och kombineras vid behov med stretching, triggerpunktsbehandling och övningar.
Att tänka på: Kroppsbehandlingar, massage rekommenderas ej vid förkylning, feber inflammationer eller akuta tillstånd.
Massageterapi
Massage som behandlingsform.
Terapi är ett medicinskt ord för ’behandling av sjukdom eller skada’ och används inom sjukvården för både kroppsliga och psykiska problem. Så att när man ’manuellt bearbetar musklerna genom gnidning, knådning, kramning och bultning’ med syfte att ’behandla sjukdom eller skada’ – Ja, då blir det massageterapi!
Att tänka på: Kroppsbehandlingar, massage rekommenderas ej vid förkylning, feber inflammationer eller akuta tillstånd.
Gravidmassage
Under graviditeten förändras kroppen vilket påverkar musklerna. Spänningar i musklerna kan leda till smärta. Hos oss utförs behandlingen på en specialdesignad gravidkudde så att du enkelt kan få en avslappnande skön massage liggandes på magen, något som många uppskattar. Din terapeut tar hand om dig och tar till sig dina önskemål på bästa sätt. våra terapeuter är måna om att din massage ska bli så behaglig som möjligt.
Många upplever att de blir spända i ländryggen, axlarna åker ofta framåt då bysten blir tyngre och muskulaturen mellan skulderbladen blir spänd. Påfrestningar i musklerna kan leda till smärtor vilka en massage kan lösa upp.
Obs! Gravidmassage utförs från och med vecka 13.
Att tänka på: Kroppsbehandlingar, massage rekommenderas ej vid förkylning, feber inflammationer eller akuta tillstånd.
Lymfmassage
Lymfmassage är en behandling som passar alla. Det är en mjuk behandling men som kan verka mycket kraftfullt i kroppen. Lymfsystemet är en väldigt viktig del av vårt immunförsvar. Syftet med behandlingen är att hjälpa kroppen att föra lymfvätskan med slaggprodukter upp mot våra lymfstationer där vi vill att lymfan ska renas. Slaggprodukterna transporteras sen vidare till njurarna och vi kissar ut detta. Därav att det är mycket viktigt att dricka rikligt med vatten både före och efter en lymfmassage.
Ett lymfsystem med mycket slagg blir trögt och inbjuder till att mer slagg samlas och detta kan till exempel göra att vi ofta blir sjuka, att vi svullnar och att vi känner oss stela. Har du många ärr kan dessa också blockera lymfans flöde. Även stress stör vårt lymfflöde.
För att verkligen få fart på sitt lymfflöde rekommenderas därför att man genomför en kur med behandlingar för bästa effekt för att därefter gå underhållande lite då och då.
Vid en kur rekommenderas 3×90 minuter under en treveckorsperiod. Behandlingen passar som sagt alla, men speciellt personer med någon typ av svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom.
Riktigt bra anledningar till Massage
Massage är avslappnande och motverkar stress
Massage är mer än bara en känsla, det händer mycket i kroppen när du masseras. Själva ordet massage kommer troligtvis från latinets massa som betyder beröring, och just beröring sätter igång en rad med avstressande processer i kroppen. Vid beröring och massage frigörs ”må-bra-hormonet” oxytocin. Hormonet verkar lugnande och sänker både pulsen och blodtrycket. Massage får alltså kroppen att slappna av rent biologiskt och skapar en balans som främjar kroppens egna läkeprocesser.
Massage förebygger och lindrar spänningshuvudvärk
Vår vanligaste huvudvärk är spänningshuvudvärken. Det är en typ av värk som orsakas av bland annat spända muskler men även av oro, stress och sömnbrist. Att få massage mjukar upp spända muskler, lindrar stress och minskar de bakomliggande orsakerna till huvudvärken.
Ökar blodcirkulationen
Genom en ökad blodcirkulation mjukar du upp både muskler och vävnader. Många organ och muskelgrupper påverkas positivt av att blodcirkulationen kommer igång. Massage mjukar upp och gör spända och ömma muskler elastiska och mjuka. Eftersom man får igång blodcirkulationen så sänks även blodtrycket på sikt.
Stärker immunförsvaret och kroppens egna läkning
Massage ökar antalet vita blodkroppar i kroppen, vilket gör att man blir mer motståndskraftig mot infektioner. Det är positivt för hela kroppen och de inre organen. En ökad syretillförsel till musklerna gör att deras läkning och återhämtning går snabbare. Det är alltså perfekt att boka in massage efter till exempel styrketräning.
Påskyndar läkning och återhämtning
Genom massage får du en ökad syretransport till musklerna vilket leder till att läkning och återhämtning går snabbare. Beröringen frigör kroppens egna smärtstillande hormoner, endorfiner, så att det gör mindre ont. Den ökade blodcirkulationen förbättrar läkningen och massagen har även en positiv inverkan på bindväven. Massage motverkar och minskar den bindväv som brukar bildas i skadade eller orörliga muskler och gör musklerna mer smidiga och elastiska. Man har även sett att masserade muskler uppvisar större muskelmassa.
Minskar oro och depression
Massage minskar produktionen av stresshormonerna kortisol och noradrenalin och ökar halterna av må-bra hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin. Exakt varför massage har en sådan positiv effekt på depression och ångest vet forskarna inte, men det är förmodligen en kombination av olika saker som samverkar och får oss att må bättre. Man tror även att den stillsamma stunden av full uppmärksamhet, som en massagebehandling innebär, liknar en session av psykoterapi och därmed ger liknande effekter.
Stelhet i leder och muskler
Stelhet försämrar livskvaliteten över lag och leder till bland annat sömnbesvär, värk och spänningshuvudvärk. Massage kan lindra eller helt avhjälpa dessa problem och förbättra ens rörelseförmåga och livskvalité.
Stretch och motverkar ärrbildningar
Massage mjukar upp bindväv och motverkar ärrbildningar i musklerna efter skador. En massage hjälper också till att stretcha ut dina muskler får igång din kropp och ger dig en boost med energi. Att få massage på morgonen stretchar ut din kropp från sömnen och gör dig redo för dagen!
Må bättre helt enkelt!
Man behöver inte ha en viss anledning. Att bara unna sig en stund för sig själv är en nog så god anledning till massage. Massage påverkar även ditt mående överlag. Du får en stund med själv-lyx och med ovan exempel som härliga ”biverkningar” finns det verkligen all anledning att unna sig en massage då och då.